Ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας είναι μια υποτιμημένη διαδικασία! Συχνά, μιλώντας για σχεδιασμό, έχουμε κατά νου το αισθητικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό είναι ένα μόνο στοιχείο του UX (User Experience) και μάλιστα εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία.

Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι ο λόγος ύπαρξης μιας ιστοσελίδας είναι το conversion. Δηλαδή, να επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό ο επιχειρηματικός σκοπός, τον οποίο υπηρετεί. Κατά συνέπεια, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού.

Mobile First

Πλέον, η πλειοψηφία των χρηστών περιηγείται στο διαδίκτυο με smartphones. Υπάρχουν, βεβαίως, ορισμένες εξαιρέσεις σε B2Β industries, που οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι εργαζόμενοι σε γραφεία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όταν σχεδιάζουμε μια ιστοσελίδα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το χρήστη από κινητές συσκευές.

Δεν αρκεί ένα website να είναι responsive, δηλαδή να εμφανίζεται σε κινητά χωρίς να χρειάζεται να γίνει zoom. Πρέπει να μπορεί να κάνει conversion, με την ίδια ευκολία που θα έκανε και σε μια οθόνη υπολογιστή.

Μάλιστα, η φράση «Mobile First» ανήκει στην ίδια τη Google, η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν το φιλικό σχεδιασμό για κινητά ως παράγοντα κατάταξης (Ranking Factor) στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αισθητική

Είναι αυτό που ονομάζουμε look-and-feel, δηλαδή η γενικότερη αίσθηση που αποκομίζει ένας επισκέπτης από μια ιστοσελίδα.

Ποια είναι, όμως, η «σωστή» αισθητική; Είναι αυτή που αρέσει στον σχεδιαστή, με τα δικά του κριτήρια; Είναι αυτή που αρέσει στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας ή στους φίλους του; Είναι αυτή που θα σχεδίαζε ένας εικαστικός;

Η απάντηση είναι όχι, σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα! Χωρίς, ασφαλώς, αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ιδέες των ανθρώπων που περιβάλλουν ένα eProject.

Το σημείο στο οποίο οφείλουμε να εστιάσουμε, είναι η εναρμόνιση της αισθητικής με τη φύση των προϊόντων ή της υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, το website ενός αρχιτέκτονα, θα πρέπει να προκαλεί έντονη εντύπωση, μέσω ενός υπέροχου και καινοτόμου design. Μια εταιρεία τεχνολογίας ή μια startup, θα πρέπει να έχει μια μοντέρνα ιστοσελίδα, που να δηλώνει αποτελεσματικότητα. Όμως, το site ενός μικρού παραγωγού παραδοσιακών προϊόντων, θα πρέπει να φωνάζει «εγώ είμαι παραγωγός, δεν ξέρω από marketing»! Έστω και αν σε επίπεδο λειτουργικότητας και αποτελέσματος της ιστοσελίδας υπάρχει μπόλικο και πετυχημένο marketing!

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου δεν είναι αν η ιστοσελίδα μου αρέσει. Είναι αν «πουλάει». Δηλαδή, αν πραγματοποιεί το σκοπό της.

Η αρχιτεκτονική της πληροφορίας.

Καθοριστικό στοιχείο στην επιτυχία μιας ιστοσελίδας, είναι η αρχιτεκτονική με την οποία προσφέρουμε την πληροφορία. Εξάλλου, η πληροφορία, με την ευρεία έννοια (προϊόν, υπηρεσία, κλπ), είναι αυτή που θέλουμε να επικοινωνήσουμε και να μεταδώσουμε μέσω της ιστοσελίδας μας.

Usability

Βασικός στόχος μας είναι η χρηστικότητα (Usability). Με λίγα λόγια, να δώσουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να χρησιμοποιήσει εύκολα μια ιστοσελίδα. Αν ο χρήστης μας δυσκολευτεί στη χρήση του site μας, το πιθανότερο είναι ότι θα φύγει. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχουμε κατά νου τον υποψήφιο πελάτη μας, με το επίπεδο εξοικείωσης με την τεχνολογία που του αναλογεί. Δεν είναι ο πελάτης μας βλάκας, επειδή «δεν βλέπει το κουμπάκι». Μάλλον εμείς κάτι δε σχεδιάσαμε σωστά!

Findability

Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα (Findability). Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να βρει την πληροφορία που τον ενδιαφέρει εύκολα και γρήγορα.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσφέρουμε μια εύκολη πλοήγηση, που να διευκολύνει τα βήματα που επιθυμούμε να κάνει ένας χρήστης.

Προκειμένου να πετύχουμε μια καλή αρχιτεκτονική, χρησιμοποιούμε λειτουργικά search fields, σωστό labeling, παραμετροποιημένα φίλτρα και τα κατάλληλα metadata.

Κουμπιά και φόρμες

Η θέσεις που βρίσκονται τα κουμπιά (Call to Action Buttons) όπως «Αγορά», «Επικοινωνία» κλπ, αλλά και οι φόρμες με τις οποίες ζητάμε στοιχεία των επισκεπτών μας, μπορεί να επηρεάζουν καθοριστικά το Conversion Rate, δηλαδή το βαθμό επιτυχίας του επιχειρηματικού στόχου.

Μάλιστα, όταν λέμε θέση, εννοούμε δύο πράγματα:

Πρώτον, το σημείο στο οποίο βρίσκεται το CTA, στο εκάστοτε ορατό μέρος μιας οθόνης. Το κουμπί που μας ενδιαφέρει να πατήσει ο χρήστης, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο και να ξεχωρίζει!

Δεύτερον, τη σειρά που εμφανίζεται το CTA στο sales funnel (Η διαδρομή που κάνει ένας χρήστης, μέχρι να γίνει πελάτης μας). Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης επισκεφτεί το site μας, μέσω ενός blog post που είδε στο Facebook, πόσο αποτελεσματικό θα ήταν να του ζητήσουμε κατευθείαν το email του; Αν, όμως, έχει ήδη αφιερώσει κάποιο χρόνο για να διαβάσει το κείμενο του post, έχει ήδη δείξει το ενδιαφέρον του γι αυτό που γράφουμε και έχει ήδη κερδίσει κάτι από εμάς. Σε εκείνο το σημείο, έχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες να πάρουμε αυτό που θέλουμε από τους επισκέπτες μας. Η επιλογή, λοιπόν, του σημείου που θα εμφανίσουμε τη φόρμα εγγραφής, παίζει μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητα μιας ιστοσελίδας.

Ειδικά για τις φόρμες, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τα πεδία, την ευκολία και το χρόνο συμπλήρωσής τους. Μέσω custom analytics, έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε πόσοι χρήστες εγκαταλείπουν σε κάθε πεδίο και να επέμβουμε, αν η φόρμα μας είναι προβληματική σε κάποιο σημείο της.

Μακέτες (Mockups)

Σε ορισμένα μεγάλα eProjects, είναι χρήσιμο να αποτυπώσουμε το σχεδιασμό σε μακέτες της ιστοσελίδας. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε οπτικά μια πλήρη εικόνα, πριν προχωρήσουμε στην κατασκευή.

Στα μικρότερα projects, που δεν χρειάζεται ή δεν μπορεί να γίνει εκτενής έρευνα, ανάλυση και σχεδιασμός UX πριν την κατασκευή, τα mockups είναι απλώς ένας τρόπος εντυπωσιασμού του πελάτη και επιβαρύνουν το budget, χωρίς να προσφέρουν αντίστοιχο όφελος. Γι αυτό και τα προτείνουμε μόνο εκεί που πραγματικά ενσωματώνουν τις προδιαγραφές ενός eProject.

A/B Testing

Ο αρχικός σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας, όσο καλά μελετημένος και αν είναι, χρειάζεται παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση μετά την υλοποίησή του. Οι υποθέσεις και η υποκειμενικότητα, εξαλείφονται στην πράξη, μέσω του A/B Testing.

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές και χρήσιμες πρακτικές, που εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα του digital marketing. Ουσιαστικά, είναι ένα πείραμα, που περιλαμβάνει την εμφάνιση δύο διαφορετικών εκδόσεων της ίδιας μεταβλητής και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Ποιο κουμπί είναι καλύτερο; Το κόκκινο ή το πράσινο; Με το A/B Testing, εμφανίζουμε την ιστοσελίδα με κόκκινο κουμπί σε 1.000 χρήστες και με πράσινο σε 1.000 διαφορετικούς χρήστες. Ποιο πατήθηκε περισσότερο; Και έχουμε την απάντησή μας!

Σχετικά με το A/B Testing, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι πάντα εφικτό, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ελάχιστου δείγματος, για να εξάγουμε σωστά (Statistical Significant) αποτελέσματα.

Scroll Maps, Heat Maps και Session Recordings

Πρόκειται για εργαλεία που μας δίνουν την πραγματική εικόνα της περιήγησης των χρηστών σε μια ιστοσελίδα. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αναγνώριση σφαλμάτων στο σχεδιασμό ενός site και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Θέλετε να σχεδιάσουμε τη δική σας ιστοσελίδα;

Αφήστε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να κανονίσουμε μια συνάντηση!