Το SEO (Search Engine Optimization) είναι το σύνολο των ενεργειών, ώστε μια ιστοσελίδα να εμφανίζεται όσο το δυνατόν ψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (Google, Bing, Yahoo, Baidu), για τις λέξεις / φράσεις (keywords) που σχετίζονται με το αντικείμενό της.

Οι παράγοντες (Ranking Factors) που καθορίζουν τα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης (SERP – Search Engine Results Page) είναι εκατοντάδες και εξελίσσονται καθημερινά. Γι αυτό, το SEO είναι μια διαρκής και μακροπρόθεσμη διαδικασία. Για να κατανοήσουμε τους παράγοντες αυτούς, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ένα βασικό κανόνα:

Αυτό που ενδιαφέρει τη Google είναι να είναι ικανοποιημένοι οι χρήστες της, σερβίροντας τους τα «καλύτερα» αποτελέσματα για την αναζήτησή τους.

Με ποια Ranking Factors επιλέγονται τα «καλύτερα» αποτελέσματα;

Αν προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τους παράγοντες κατάταξης, καταλήγουμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

Περιεχόμενο

Πρέπει να είναι πρωτότυπο, πλήρες, να αποδίδεται όμορφα και – το κυριότερο – να ανταποκρίνεται στην αναζήτηση του χρήστη (Searcher’s Intent). Πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο, υπάρχουν και τα meta descriptions, που βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης και τους ανθρώπους να το αξιολογήσουν.

Αξιοπιστία Ιστοσελίδας

Ο βασικότερος τρόπος που η Google αξιολογεί την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας, είναι τα backlinks. Τα backlinks είναι τα links που υπάρχουν σε άλλες ιστοσελίδες και οδηγούν στη δική μας. Είναι κάτι σαν «ψήφοι εμπιστοσύνης» και υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, που καθορίζουν τη βαρύτητά τους. Επιπλέον, υπάρχουν τα Social Signals, η ασφάλεια περιήγησης (SSL) η ιστορικότητα και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Εμπειρία Χρήστη (UX)

Η Ταχύτητα, η ευχρηστία σε κινητές συσκευές και η συμπεριφορά των χρηστών που έχουν ήδη επισκεφτεί μια ιστοσελίδα, είναι καθοριστικοί παράγοντες κατάταξης.

Αν αντιλαμβανόμαστε αυτούς τους βασικούς άξονες και τους εφαρμόζουμε σε όλες τις ενέργειές μας μέσα και έξω από την ιστοσελίδα μας, τότε έχουμε ήδη πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό του δυνατού αποτελέσματος. Οι «τεχνικές» SEO απλώς συμπληρώνουν την προσπάθεια.

Ποιος είναι ο στόχος του SEO;

Ο στόχος είναι να κερδίσουμε ποιοτικό, οργανικό traffic από τις μηχανές αναζήτησης. Ποιο είναι το ποιοτικό traffic; Αυτό που θα φέρει πελάτες στο eBusiness.

Γι αυτό, όταν κάνουμε SEO, πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα keywords που έχουν μεγάλο business value. Το να αυξήσουμε απλώς την επισκεψιμότητά μας, με χρήστες που δεν θα αγοράσουν το προϊόν ή την υπηρεσία μας, είναι σπατάλη πόρων, που μάλιστα θα μας βλάψει σε βάθος χρόνου.

Το traffic είναι το λεγόμενο “vanity metric”. Ο στόχος πρέπει να είναι τα έσοδα.

Πρέπει πάντα να επενδύουμε σε SEO;

Όχι! Για να έχει νόημα μια τέτοια επένδυση, υπάρχουν 2 προϋποθέσεις:

  • Να υπάρχουν αξιόλογες αναζητήσεις σχετικές με το προϊόν ή την υπηρεσία μας.
  • Τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα του SEO, να είναι μεγαλύτερα από το κόστος του.

Για να μπορέσουμε να μετρήσουμε τους παραπάνω παράγοντες, χρειαζόμαστε την ανάλυση των keywords και την ανάλυση ανταγωνισμού.

Βέβαια, όταν μιλάμε για επένδυση σε SEO, ουσιαστικά αναφερόμαστε κυρίως σε παραγωγή και διανομή περιεχομένου και σε backlink strategy. Γι αυτό, ακόμα και όταν αποφασίζουμε ότι το SEO δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για το eBusiness μας, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία, όπως τα meta descriptions και η ταχύτητα, τα οποία πρέπει να γίνουν σωστά, κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας.

White Hat vs Black Hat SEO

Ως White Hat SEO, εννοούμε την προσπάθεια να είμαστε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές μας, σε διάφορους παράγοντες κατάταξης. Αντιθέτως, το Black Hat SEO είναι η προσπάθεια να κόψουμε δρόμο, «εξαπατώντας» τη μηχανή αναζήτησης.

Το δίλλημα αυτό, ίσως να είχε νόημα πριν κάποια χρόνια. Πλέον, όμως, ο αλγόριθμος της Google είναι τόσο εξελιγμένος και προσομοιάζει τόσο πολύ τον άνθρωπο, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχουμε κάποια μόχλευση στους παράγοντες κατάταξης. Ακόμα κι αν ήταν δυνατό να πετύχουμε κάποια αποτελέσματα με Black Hat SEO, αυτά θα είναι πολύ πρόσκαιρα. Σύντομα, όχι μόνο θα τα χάσουμε, αλλά θα υποστούμε και κυρώσεις από τις μηχανές αναζήτησης.

Τα αποτελέσματα του SEO είναι δεδομένα σε βάθος χρόνου;

Το SEO υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός eBusiness και είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σε γενικές γραμμές, αν επενδύσουμε σε SEO και κατακτήσουμε υψηλές θέσεις κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης, οι παράγοντες που μπορεί να μας κατεβάσουν στα rankings είναι οι εξής:

  • Σημαντική αλλαγή στον αλγόριθμο της Google: Πρακτικά, αν έχουμε ακολουθήσει πρακτικές White Hat SEO, είναι κάτι που μάλλον αποκλείεται να έχει ουσιαστική επίδραση.
  • Καλύτερο SEO από ανταγωνιστές: Δεν είμαστε μόνοι μας στο παιχνίδι! Όπως κάνουμε εμείς σήμερα SEO και ξεπερνάμε τους ανταγωνιστές μας, μπορεί αύριο να κάνουν κι αυτοί το ίδιο!
  • Κακή μετάβαση σε νέο website: Όταν αποφασίζουμε να βελτιώσουμε μια ιστοσελίδα, πρέπει η μετάβαση στη νέα να γίνει με συγκεκριμένους κανόνες! Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα τα «κεκτημένα» της παλιάς ιστοσελίδας.
  • Κακές πρακτικές SEO (Black Hat): Αν χρησιμοποιήσουμε κακές πρακτικές SEO, ακόμα και αν πετύχουμε κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα, είναι δεδομένο ότι αυτά θα χαθούν σύντομα.

Είναι μετρήσιμο;

Ναι! Το SEO μπορεί και πρέπει να είναι μετρήσιμο, τόσο ως προς το κόστος του, όσο και ως προς τα έσοδα που θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Βασική προϋπόθεση για να είναι το SEO αποτελεσματικό, μετρήσιμο και επιχειρηματικά αποδοτικό, είναι να έχει γίνει σωστή ανάλυση των keywords και μελέτη του ανταγωνισμού.

Θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης μέσω SEO στη δική σας περίπτωση;

Αφήστε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να κανονίσουμε μια συνάντηση!