Η στρατηγική retention περιλαμβάνει τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών, με στόχο να μεγιστοποιείται η επαναληψιμότητα των πελατών.

Οι μηχανισμοί αυτοί, μπορεί να είναι συστήματα loyalty, εξατομικευμένες προσφορές, remarketing, καμπάνιες email, προσφορά premium υπηρεσιών με συνδρομή, κλπ.

Γιατί είναι απαραίτητη η στρατηγική retention;

Κάθε eBusiness, ακόμα και αν πρόκειται για ένα γνωστό brand, όταν ξεκινάει την ψηφιακή του παρουσία χρειάζεται να επενδύσει χρόνο και χρήματα, προκειμένου να απευθυνθεί στο κοινό της. Όποιες μεθόδους ανάπτυξης και αν επιλέξει, είτε πρόκειται για πληρωμένες διαφημίσεις, είτε για SEO ή content marketing, το αρχικό κόστος είναι σημαντικό και πολλές φορές υπερβαίνει τα έσοδα που θα φέρουν οι πελάτες.

Ένας σημαντικός δείκτης είναι το CPA (Cost per Acquisition), δηλαδή το μέσο κόστος που επιβαρύνεται μια επιχείρηση, προκειμένου να κερδίσει έναν πελάτη. Για να μπορέσει να γίνει βιώσιμο ένα eBusiness, είναι απαραίτητο να μειώνεται σταδιακά το CPA.

Η στρατηγική retention είναι αυτή που εξασφαλίζει τη δημιουργία μιας κεκτημένης βάσης πελατών, για τη διατήρηση των οποίων η επιχείρηση επιβαρύνεται ένα πολύ μικρό κόστος, σε σχέση με αυτό της αρχικής απόκτησής τους.

Είναι πάντα απαραίτητη η ύπαρξη στρατηγικής retention;

Αυτό εξαρτάται από τη φύση του eBusiness. Αν πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει καταναλωτικά αγαθά, είναι απαραίτητη! Αν, μιλάμε για ένα γραφείο τελετών, είναι προφανώς περιττή!

Με εξαίρεση, όμως, κάποιες ακραίες περιπτώσεις, όπως η παραπάνω, η στρατηγική retention είναι συνήθως ζωτική για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Αυτό που αλλάζει, ανάλογα με τη φύση των προϊόντων ή των υπηρεσιών της, είναι τα συστατικά αυτής της στρατηγικής.

Θέλετε να δημιουργήσετε πιστούς πελάτες;

Αφήστε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να κανονίσουμε μια συνάντηση!