Η εταιρική ταυτότητα περιλαμβάνει το σχεδιασμό του λογοτύπου και τις φυσικές ή ψηφιακές εφαρμογές του.

Παίζει ρόλο το λογότυπο στην επιτυχία ενός eBusiness;

Η απάντηση, με ορισμένες εξαιρέσεις, είναι όχι!

Δε θα κερδίσουμε τίποτα από το λογότυπο. Αρκεί να μη χάσουμε, δηλαδή να μη δημιουργήσουμε αρνητικό feel στον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας. Ένα πολύ πρόχειρο λογότυπο, κακής αισθητικής, ή ένα λάθος αρχείο εικόνας που δε θα είναι ευκρινές, μπορεί να μας κάνουν ζημιά. Συνήθως, όμως, μια λιτή εφαρμογή του brand name μας είναι αρκετή.

Το δικό μας λογότυπο, αυτό της Novogrowth, σχεδιάστηκε σε 20 λεπτά και μετά το στείλαμε στο γραφίστα μας για ένα «fine tuning». Κανείς δεν πρόκειται να μας εμπιστευτεί επειδή έχουμε ωραίο ή «έξυπνο» λογότυπο. Θα μας εμπιστευτεί για την ποιότητα της δουλειάς μας και το όνομά μας στην αγορά.

Επειδή το λογότυπο είναι, συνήθως, το πρώτο στοιχείο που δημιουργεί μια νέα εταιρεία, σε μια φάση που υπάρχει πολλή όρεξη και μεράκι, συχνά συμβαίνει να δαπανάται πολύς χρόνος και χρήμα, για να πετύχουμε το «τέλειο» αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, σημαίνει μεγάλη επένδυση σε χρόνο και budget, σε κάτι που – στην πραγματικότητα – δεν συμμετέχει απαραίτητα στην επιτυχία του eBusiness.

Η οπτική μας γωνία δεν έχει ως στόχο να μειώσει την αξία του branding. Αυτό που περιγράφουμε είναι ότι στην ιεράρχηση των assets που θα επενδύσει ένα eBusiness (με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια), η εταιρική ταυτότητα δεν θα πρέπει να λαμβάνει ασύμμετρα μεγάλο μέρος, εις βάρος της επιχείρησης, όπως συχνά συμβαίνει.

Στη λογική αυτή, δεν προκρίνουμε ούτε το minimal, ούτε το πρόχειρο, αλλά το lean.

Επί της ουσίας, δεν αναιρούμε τη συμμετοχή του λογοτύπου στην επιτυχία μιας επιχείρησης, απλώς τονίζουμε το κόστος ευκαιρίας, στις περιπτώσεις που ο χρόνος ή/και το budget απαιτούν ιεράρχηση των επιλογών.

Πότε αξίζει να ξοδέψουμε budget και χρόνο στο σχεδιασμό του λογοτύπου;

Η πρώτη περίπτωση αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, με σημαντική παρουσία στο φυσικό κόσμο και, κατά συνέπεια, με πολλές διαφορετικές εφαρμογές του λογοτύπου. Οι απαιτητικές εφαρμογές, όπως το ντύσιμο οχημάτων και οι φωτεινές επιγραφές, χρειάζονται περισσότερη μελέτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επένδυση στο λογότυπο είναι απαραίτητη και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στη συνέχεια.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε eProjects που σχετίζονται με την τέχνη. Εδώ η διαφορά είναι ότι ο επισκέπτης έχει υψηλότερες απαιτήσεις ως προς  το εικαστικό μέρος και το feel της ιστοσελίδας και αυτές οι προσδοκίες πρέπει να καλυφθούν.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η πρότασή μας είναι ένα απλό, μοντέρνο, λειτουργικό, γρήγορο και οικονομικό λογότυπο.

Θέλετε την πρότασή μας;

Αφήστε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να κανονίσουμε μια συνάντηση!