Ως conversion ορίζουμε το βασικό επιχειρηματικό στόχο κάθε ιστοσελίδας. Για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι οι πωλήσεις, για ένα ειδησεογραφικό site θα ήταν ίσως η ανάγνωση X άρθρων, για ένα blog τα affiliate link clicks, για ένα lead generation site η συμπλήρωση κάποιας φόρμας, κλπ. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι, μικρότεροι ή ενδιάμεσοι στόχοι (micro-conversions), αλλά το βασικό conversion πρέπει πάντα να είναι μοναδικό και απόλυτα καθορισμένο.

Έχοντας αυτά κατά νου, το conversion rate είναι το ποσοστό των επισκέψεων μιας ιστοσελίδας, κατά τις οποίες πραγματοποιείται ο βασικός επιχειρηματικός στόχος που έχουμε θέσει.

Πως γίνεται η βελτιστοποίηση (conversion rate optimization);

Η διαδικασία της βελτιστοποίησης του conversion rate, αποτελείται από δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση ο στόχος είναι να εντοπίσουμε τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και στη δεύτερη υλοποιούμε τις αλλαγές και μετράμε την αποτελεσματικότητά τους.

Αναγνώριση των σημείων βελτίωσης

Κάθε επισκέπτης μιας ιστοσελίδας, μέχρι να κάνει convert, περνάει από ενδιάμεσα στάδια. Αυτά αποτυπώνονται σε ένα funnel, δηλαδή ένα γράφημα που μοιάζει με χωνί. Στο πάνω μέρος είναι οι επισκέπτες και, σε κάθε βήμα, κάποιοι εγκαταλείπουν και κάποιοι συνεχίζουν.

Αρχικά, ο χρήστης με κάποιον τρόπο μπαίνει στο site μας (όχι απαραίτητα στην κεντρική σελίδα). Στη συνέχεια, θα διαβάσει κάποιο περιεχόμενο, ενδεχομένως να προσθέσει κάποιο προϊόν στο καλάθι (αν πρόκειται για ηλεκτρονικό κατάστημα) ή θα χρειαστεί συμπληρώσει μια φόρμα, κλπ. Τέλος, θα πραγματοποιήσει το πολυπόθητο conversion, όπως το έχει ορίσει κάθε eBusiness.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να καταγράψουμε τα συγκεκριμένα  αυτά βήματα, από τη στιγμή που θα επισκεφτεί ένας χρήστης την ιστοσελίδα μας, μέχρι να κάνει convert.

Στη συνέχεια, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμούς analytics, ώστε να καταγράφουμε και να αποτυπώνουμε τα βήματα του κάθε επισκέπτη. Με τον τόπο αυτό, δημιουργούμε ένα σημείο αφετηρίας (baseline) για το conversion rate και την ανάλυσή του σε κάθε στάδιο.

Πλέον, είμαστε σε θέση να βάλουμε νούμερα στο funnel μας, δηλαδή να μετρήσουμε τις απώλειες που έχουμε σε κάθε βήμα. Τώρα, με την εμπειρία μας και τη γνώση των φυσιολογικών ορίων, μπορούμε να εντοπίσουμε τα προβληματικά σημεία μας.

Βελτιστοποίηση (Conversion Rate Optimization)

Είναι σημαντικό να ιεραρχήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος του προσδοκώμενου αποτελέσματος, την ευκολία υλοποίησης και το κόστος.

Ασφαλώς, όταν εντοπίζουμε τα αδύναμα σημεία του funnel μας, πάντα θα υπάρχουν κάποιες προφανείς και άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τη βελτιστοποίηση είναι οι πειραματισμοί και οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων.

Γι αυτό, το conversion rate optimization είναι μια χρονοβόρα και διαρκής διαδικασία.

Ποιότητα Traffic

Το conversion rate δεν εξαρτάται μόνο από τη συμπεριφορά των επισκεπτών μας μέσα στην ιστοσελίδα μας και τις ενέργειες βελτιστοποίησης που πραγματοποιούμε. Υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος, που είναι η ποιότητα του traffic.

Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο πολύ ενδιαφέρεται ένας επισκέπτης για το προϊόν ή την υπηρεσία μας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να κάνει convert.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα:

Η Μαρία, που ζει στη νότια Ελλάδα, διαβάζει ένα άρθρο στο Facebook ότι σε 5 μέρες θα χιονίσει! Αμέσως μετά, βλέπει μια διαφήμιση για κάποιες γούνινες, ζεστές και αδιάβροχες μπότες. Πατάει πάνω στη διαφήμιση και μεταφέρεται στο ηλεκτρονικό κατάστημα που τις πουλάει.

Την ίδια στιγμή ο Βαγγέλης, καλλιεργητής πατάτας από το Νευροκόπι, αναζητά στη Google «αδιάβροχες μπότες» και κάνει κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζεται, που είναι διαφήμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος. Έτσι, καταλήγει στην ίδια σελίδα προϊόντος με τη Μαρία, βλέποντας τις κομψές γυναικείες μπότες.

Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να τις αγοράσει;

Το παράδειγμα, όσο και αν φαίνεται ακραίο, συμβαίνει καθημερινά. Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγάλο traffic, δηλαδή να επισκεφθεί πολύς κόσμος μια ιστοσελίδα, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Γι αυτό, πολλές φορές αποκαλούμε το traffic ως “vanity metric”, επειδή έχει σχετίζεται με τη ματαιοδοξία και όχι με το αποτέλεσμα.

Το ποιοτικό traffic, δηλαδή η σωστή στόχευση, συνεπάγεται υψηλότερο conversion rate. Αν επενδύσουμε σε «φθηνό» μαζικό traffic, τότε είναι βέβαιο ότι το conversion rate θα ελαχιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη και ακριβότερη η οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης του eBusiness.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να φέρουμε στοχευμένο κοινό σε μια ιστοσελίδα, δεν αποτελούν αυτόνομη στρατηγική βελτιστοποίησης του conversion rate. Είναι το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, που πρέπει να έχει κάθε eBusiness.

Θέλετε να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε την αύξηση της αποδοτικότητας της δικής σας ιστοσελίδας;

Αφήστε μας τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να κανονίσουμε μια συνάντηση!